onsdag 4 november 2009

Utsidan vs. insidan

Är det utsidan eller insidan som egentligen räknas? Personligen så tycker jag inte att det ena utesluter det andra. Visst, en person som endast är estetiskt välsignad är säkert en fröjd för ögat, men jag ser inte hur personen ifråga skulle kunna ge utlopp för något med substans om dennes insida inte är mycket att gräva i. Nu menar jag inte att personer som ser ut som stryk (no offence) är tilldragande, men att det åtminstone ska finnas en balans mellan ytliga som själsliga egenskaper för att jag ska finna en relation (vare sig det rör sig om ett förhållande eller en vänskap) givande.
Det känns dock som att samhället alltmer börjar bli fixerat vid utseenden. Man har olika ytlighetsideal som man försöker leva upp till och gör man inte det sjunker ens självkänsla. I det långa loppet tror jag ändå att folk inser att det är insidan, jämförelsevis med utsidan, som är av större betydelse. Alla är i grund och botten ytliga, eftersom vi mer eller mindre har fördomar, samtidigt som just ytlighetsbiten är svårfrånkomlig, då det är den man erbjuds som första synintryck.
Det är kanske härifrån som låsningen vid överdriven uppmärksamhet kring utseendet har utvecklats – att man har fått för sig att andras tankar om en är starkt knutna till ens utseende och att man därför känner ett stort behov av att uppgradera sin ytliga fasad (gärna i så stor utsträckning som möjligt). I det här fallet väljer vissa att fokusera sig på hela kroppen, medan andra på en enstaka kroppsdel.
Men att vara på kant med sitt utseende är plågsamt om man blir helt upptagen av negativa tankar och känslor kring det. Övertygelsen om att andra ser en på samma stränga sätt som en själv är inte ovanlig. Men jag tror knappast att det är så. Är man fäst vid sitt utseende ser man bara det som visas i spegeln – annat finns inte. Men denna spegelbild betraktas ju inte ur samma synvinkel för alla. Inför andra människor har man mimik, ögonuttryck, kroppsspåk och tonläge som utgås ifrån, vilka spelar stor roll i hur man uppfattas. De i kombination med varandra gör att man blir levande med en personlighet och inte bara en yta.

Alltså: Utsidan + Insidan = Sant

/Claudia ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! :) ♥