onsdag 18 november 2009

Kvinnligt och manligt språk – finns det?


I generella termer, är språket av olika betydelse för män respektive kvinnor. För kvinnor är språket ett socialt hjälpmedel - de vill skapa relationer och vara en del i gemenskapet, medan män i högre grad vill förmedla sin vilja och sina åsikter. Mäns tal är således mer sak- och prestationsinriktade, medan kvinnors kretsar kring samlevnad. I just sådana sammanhang kan man se varför det manliga språket har bättre effekt i det offentliga livet än det kvinnliga.
Kvinnor avslutar sina meningar oftare med ”eller hur”, ”inte sant” och liknande frågeställningar. Vissa menar att det speglar på osäkerhet. När däremot män är osäkra argumenterar de istället ännu mer självsäkert så att ingen märker att de inte vet vad det är de talar om. Här kan männen alltså smita undan med övertygande beteende och få det att verka som att de är mer pålästa än kvinnor, vilket det så nödvändigtvis inte behöver vara.
Vad gäller språkinnehållet är det oftast män som fyller sitt språk med svordomar, slang, allmänna utfyllnadsord och hänsynslösa språkregler. Trots dessa dålig språkvanor, kan det ses som en fördel för mannen ifråga - att bryta mot reglerna ger ett intryck av styrka och självsäkerhet, vilket ger hög status.
Intonationsmönstret hos respektive kön skiljer sig också, då kvinnors är livligare – deras tal innehåller få tvekljud och pauser och de talar snabbare än män, som har ett lugnt samtalstempo.
En diskussion mellan en man och en kvinna kan leda till missförstånd, då mannen förmodligen tror att kvinnan håller med honom då hon nickar, medan hon i själva verket gör det för att uppmuntra honom att fortsätta tala. Samtidigt tror kvinnan att mannen inte lyssnar om han inte ger henne samtalsstöd, t.ex i form av ”hummanden” eller frågeställningar.
Att ställa frågor kan också betyda olika saker för kvinnor och män. För män är frågor en begäran om information, medan de för kvinnor ofta är ett medel att hålla diskussionen igång. Män kan då komma att uppfatta kvinnor som mycket okunniga, medan mäns tystnad tolkas som en signal på säker- och kunnighet.

Som svar på rubriken: Ja.

/Claudia ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! :) ♥