tisdag 10 november 2009

(Studie)tips från coachen

Jag brukar påstå att en bra studieteknik är nyckeln till att lyckas få de betygen man eftersträvar (eller åtminstone vara på gränsen till). Just vilken teknik som är den mest optimala finns inget absolut svar på, eftersom det är väldigt individuellt. Våra gråa hjärnceller fungerar trots allt inte på samma sätt, så det gäller att hitta just den metod som man tycker passar en själv.

Några tips jag har att tilldela är:

Planera: Genom att planlägga dina arbetsuppgifter, vad gäller när du ska göra dem och hur mycket du ska gå igenom, blir det lättare för dig att ha koll på om du ligger i fas eller inte. Det finns annars risk för att du skjuter upp ditt skolarbete allt för långt fram - i värsta fall är det för sent. Oftast är det arbeten som du planerat i god tid, som ger dig de resultat som du från början hade hoppats på.

Engagera: Vi säger att du har ditt mål och dina medel, men om du inte engagerar dig i det du vill uppnå, kommer du inte komma någonvart. Måltavlan prickar inte sig själv – det är du som ska ta tag i pilen och kasta den.

Uppdatera: Håll dig uppdaterad på dina skoluppgifter, så att du slipper få minnesluckor. Ditt minne är uppdelat i ett korttidsminne och ett långtidsminne. Oftast när du läser inför prov och liknande är det korttidsminnet du använder dig av. Ordet korttidsminne talar för sig självt och om du inte håller dig uppdaterad kan all information du tidigare kommit ihåg gått förlorad.

Balansera: Om du både vill satsa på skolan och samtidigt ha tid över, som du fyller med de aktiviteter du vill hålla dig sysselsatt med, så tycker jag att du ska försöka se det hela som en våg – på ena sidan har du din fritid och på den andra har du din skolgång. Denna balans ger dig möjlighet att beträda båda dessa ”världar”, utan att behöva utesluta den ena från den andra.



/Claudia ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! :) ♥