torsdag 6 maj 2010

Dagens FN-rollspel


Dagens FN-rollspel var lyckad och jag vill tacka ALLA delegationer som deltog aktivt kring debatten om de sju framvalda resolutionerna.

Idéen om hela detta kursområdet gick ut på att elever från sex olika gymnasium (Vilunda, Vallentuna, Danderyd, Röllingby, Tullinge och Rönninge gymnasium) skulle ingå i grupper som skulle representera olika länder. Dessa skulle sedan specialisera sig inom deras lands ståndpunkter i viktiga, aktuella frågor som idag präglar hela mer eller mindre hela världen.
Den första delen av det skriftliga momentet bestod av att man skulle redovia en översiktlig landbeskrivning av sitt land, och den andra delen behandlade resolutionssammansättningar – varje land fick skriva två resolutioner, där ämnena var mänskliga rättigheter, miljöfrågor och internationell konfliktlösning.
Dessa resolutioner skulle sedan på lobbydagen, som ägde rum 13 april, på Vallentuna gymnasium, samarbetas kring med andra länder, i syfte att skapa nya resolutioner, som ”sekretariet” sedan skulle godkänna. De godkända resolutionerna, som var ungefär 100 stycken skulle sedan reduceras till sju stycken som ansågs potentiella att lyftas fram vid generalförsamlingen 6 maj.
Generalförsamlingen lokaliserades i Vallentuna gymansiums aula, där alla delegationer skulle argumentera för/mot resolutionerna, stödja/avböja/lägga ner deras röst på dem, samt motivera varför de röstade som de gjorde.
Varje land som skulle presentera sina argument och motiveringar skulle gå upp påaulans scen och inleda med frasen ”Ordförande, ärade delegater..”. Delegationen hade 60/90 sekunder på sig att framföra sitt tal, och i slutet av det frågas om den är öppen för frågor från andra delegationer. Vid vissa tillfällen blev det riktigt heta debatter..
Vi kom fram till väldigt många lösningar, rimliga som mer långsökta, men allra viktigast var att de flesta hade intagit sitt lands roll och verkligen tagit ställning till dess åsikter i angelägna frågor. Det som jag också uppskattade var att klädkoden skulle var proper och presentabel, vilket gjorde att rollspelet kändes mer seriöst och kul att medverka i.

Detta FN-rollspel ingår i kursen Internationella Relationer B, som jag egentligen hamnade i av misstag, och jag måste bara säga att jag är mer än tacksam över att jag gjorde detta ”misstag”, då detta moment har varit lärorikt, stimulerande och en ära att arbeta med under en hel termin.

/Spanien ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! :) ♥